Krásná výstava v České národní bance v Praze

Krásná výstava v České národní bance v Praze

František Beneš

Říká se, že nejlepší věci na světě jsou zadarmo. Myslí se tím například krásný východ nebo západ slunce, záplava jarních květů, nebo třeba teplý letní déšť. Platí to ale i v materiálnějších oblastech, například o skvělé akci České národní banky, která v přízemí a suterénu své budovy na pražských Příkopech připravila doslova velkolepou výstavu o dějinách peněžnictví u nás, od nejstarších dob do současnosti. Při prohlídce její „modernější“ části zjistíme, kolik toho naše platidla, bankovky a mince, mají společného s poštovními známkami. Vstup na výstavu je zdarma (ale rozhodně by stálo za to si ji prohlédnout i za peníze).

K budově České národní banky mám nostalgický vztah. V roce 1989. ještě před listopadovou revolucí, jsme v její pasáži (tehdy to byla Státní banka československá) otevřeli první opravdovou prodejnu spotřebního družstva Profil. Netrvalo dlouho a provozovali jsme jich po Praze i sedm, ale to víte, na tu první si člověk vzpomíná nejvíc.

Byla malinká, nebylo v ní místo na dostatečně velký trezor, a tak jsme dražší známky měli uložené v mohutné trezorové místnosti banky, která se nacházela v podzemí stejného domu, doslova jen pár kroků od prodejny. Byla to doba velkých nákupů a prodejů, kdy po desítky let odložená poptávka konečně mohla dojít uspokojení, což vyhnalo ceny mnoha známek do dnes už stěží představitelné výše. Konkurence byla ještě v plenkách, nebo dokonce dosud ani neexistovala, takže jsme drahé položky do trezoru a z trezoru nosili i několikrát denně. Byl to zvláštní pocit, procházet těmi obrovskými trezorovými vraty, pak otevírat jednu ze stovek a možná i tisíců zdejších bezpečnostních schránek – člověk si při tom připadal skoro jako ve filmu.

Když se pak Profil přestěhoval napřed do nedaleké Provaznické, a v roce 1993 do nově zřízeného Domu filatelie v Klimentské 6, bezpečnostní schránky v bance Na příkopě jsme opustili. Stejně bychom to museli udělat, protože nový majitel budovy, právě založená Česká národní banka, užívání trezoru pro firmy i soukromníky ukončil. V objektu proběhla rozsáhlá rekonstrukce a nyní už nevyužívaný historický trezorový sál byl přeměněn na výstavní síň.

A právě v ní a v bývalé přepážkové hale v přízemí, je nyní umístěna dlouhodobá výstava, na kterou vás chce upozornit tento článek. A protože jednou vidět je lepší než 100x slyšet (nebo číst), pokusím se vás po ní provést pomocí fotografií, které jsem na ní pořídil. Jde samozřejmě jen o letmé nahlédnutí, protože exponátů a doprovodných textů je tu mnohem, mnohem víc. Jestli se tedy na výstavu vypravíte, vyhraďte si na ni alespoň dvě hodiny, pokud ji nechcete jen prolétnout.

Web kudyznudy o výstavě píše: „Návštěvnické centrum ČNB představuje svět peněz a ekonomiky pro celou rodinu. Expozice a programy České národní banky vás provedou historií a současností naší měny.

Česká národní banka je srdcem naší ekonomiky. Plní řadu funkcí, které nám napomáhají v naší cestě životem. Návštěvnické centrum ČNB proto ve svých expozicích a vzdělávacích programech nabízí možnost seznámit se s českou měnou a vším, co je za ní a co jí předcházelo. Součástí centra jsou také Odborná knihovna ČNB a Archiv ČNB, které zpřístupňují široké veřejnosti své rozsáhlé fondy ke studiu.

Vydejte se s námi poznat vše, co se skrývá za naší měnou. Poznejte, proč je pro každého z nás důležitá cenová stabilita a proč by byl život bez zdravého finančního systému obtížný. Součástí expozice, která se nalézá v působivých prostorách někdejší velké dvorany Živnostenské banky, jsou unikátní edukativní interaktivní prvky, které umožňují návštěvníkům vydat se za měnou a pochopit, proč je pro nás důležitá.

Historický trezor, který vznikl pro Živnostenskou banku ve 30. letech minulého století, dnes ukrývá nejvzácnější exponáty České národní banky, které se vztahují k naší měnové historii. Nechte se provést příběhem peněz na našem území od jejich počátků až do současnosti a poznejte, které historické události formovaly české ekonomické myšlení a dodnes ovlivňují náš přístup k penězům.“

Na výstavě myslí i na nejmenší návštěvníky, kteří její prohlídku mohou pojmout jako zajímavou bojovku nebo poznávací soutěž.

Zapojit se můžete i vy, pokud zkusíte odpovědět na několik otázek:

  1. Jaká je hmotnost jedné Trojské unce?
    a) cca 55 kg; b) cca 31 g; c) cca 1 t
  2. Jak se jmenuje současný guvernér ČNB?
  3. Kdy zahájila činnost první centrální banka v ČSR?
    a) 1918; b) 1810; c) 1926
  4. Na jaké současné minci je vyobrazen gombík?
    a) 2 Kč; b) 5 Kč; c) 20 Kč
  5. Vyjmenujte historické osobnosti, jejichž portréty jsou vyobrazeny na našich současných platných bankovkách.
  6. Jaký je rozdíl mezi mincí a medailí?
  7. Jaká je peněžní hodnota všech našich platných oběžných mincí a bankovek, pokud každou z nich počítáme jen jednou?

Tenhle test je zdarma k dispozici hned u vchodu do expozice, a když se na něj doma trochu připravíte, tak potom při návštěvě výstavy svým dětem nebo vnoučatům snadno zkontrolujete správnost jejich odpovědí.

Návštěvnické centrum České národní banky připravilo pro zájemce krásnou výstavu, na níž si my filatelisté najdeme mnohá spojení s naším oborem (například společní tvůrci, náměty, grafika či tiskárny). K návštěvníkům bez rozdílu věku je navíc velmi vstřícné. Bylo by hezké se tímto přístupem inspirovat například při velkých filatelistických výstavách!